OROSZLÁNSÖRÉNY GOMBA

– más néven majomfejgomba, süngomba, yamabushitake vagy Pom-Pom blanc, egy gombafaj a galambgomba alkatúak közül.

Az Oroszlánsörény gomba, tudományos nevén Hericium erinaceus, magas páratartalmú lombos erdőkben élő, viszonylag ritka, élősködő életmódot folytató, ehető gomba. Magyarországon is előfordul, 2018-ban az Év gombája lett, hazánkban védett gombafaj.

Megjelenési formája merőben eltér a többi gombától, hiszen nyél és termőtest helyett egy összefüggő massza, lelógó, fehér, tüskeszerű fonalakkal. Étkezési célra rendkívül kedvelt, ízletes, a homárhoz hasonló ízű, húsos, de lágy textúrájú. Fogyasztása kockákra vágva sütve, vagy szeletelve kirántva lehetséges. A vegetáriánusok körében is kedvelt étel.

Az Oroszlánsörény gomba rendkívül tápláló és értékes növény, melyet Kínában és Japánban sok száz éve ismernek.

A hagyományos kínai orvoslásban (TCM = Traditional Chinese Medicine) a gyomor- és bélcsatorna megbetegedések, légzőszervi és magas koleszterin szint okozta problémák esetén gyógyító hatást tulajdonítanak az Oroszlánsörény gombának, illetve a belőle készült kivonatoknak. A hagyományos kínai orvoslás különös figyelmet szentel a központi idegrendszer megbetegedései, intellektuális, tanulási problémák, memória zavarok, dementia (elbutulás), Alzheimer kór, és Parkinson kór kezelésének az Oroszlánsörény gombából nyert bioaktív hatóanyagokkal. Buddhista szerzetesek évszázadok óta fogyasztják tea formájában, hogy fokozzák agyi kapacitásukat és erősítsék a koncentrációs képességüket a meditáció során. Számos, a gombában található bioaktív anyagnak tulajdonított hatás mára tudományosan is bizonyítást nyert.

Termesztése és feldolgozása

A DXN saját technológia szerint, ipari körülmények között termeszti és dolgozza fel az Oroszlánsörény gombát, szigorú minőség-ellenőrzés mellett. Fűrészpor, rizsszalma és korpa keverékéből készült tápközegen termesztik, melyet a beoltás előtt hővel csíramentesítenek.

A micélium savas környezetben, 4-5,5 közötti PH érték mellett nő a legjobban. A feldolgozás a DXN saját GMP (Good Manufacturing Practice – Helyes Gyártási Gyakorlat) minősítésű gyárában történik. Ez biztosítja a DXN Oroszlánsörény gombából készült termékének kiváló minőségét, és magas biológiailag aktív hatóanyag tartalmát.

A Lion’s Mane egy étrend kiegészítő

A DXN Oroszlánsörény gomba termékének neve, a gomba angol neve: Lion’s Mane.

A Lion’s Mane olyan élelmiszer, amely a hagyományos étrend kiegészítését szolgálja, és koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat, valamint táplálkozási, illetve élettani hatással rendelkező anyagokat.

A Lion’s Mane számos biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok nem közvetlenül betegségre, vagy kórokozókra vannak hatással, hanem támogatják az immunrendszert, elősegítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből, másrészt gazdag tápanyagforrásként a szervezet kiegyensúlyozott működését támogatják. Ezáltal a szervezet képes egyensúlyba kerülni, és ezt az állapotot fenntartani.

A vese kiválasztó, méregtelenítő tevékenységének biztosítása érdekében a Lion’s Mane fogyasztásával együtt bőséges vízfogyasztás szükséges.

Különösen figyelemre méltó a Lion’s Mane biológiailag aktív anyagainak az idegsejtek növekedésére, ezáltal a központi idegrendszerre gyakorolt hatása.

Az Oroszlánsörény gomba biológiailag aktív hatóanyagai:

 • poliszacharidok, béta-glükán,
 • adenozin,
 • olajsav,
 • fehérjék és aminosavak, köztük majdnem minden esszenciális aminosav,
 • Hericenon, és Erinacin,
 • ásványi anyagok, (nátrium, kalcium, vas, foszfor),
 • valamint vitaminok (B1 és B2 vitamin).

Az Oroszlánsörény gomba biológiailag aktív összetevői fontos szerepet töltenek be a gyomor- és bélrendszer megfelelő működésének támogatásában, és a méregtelenítésben, csökkentik a magas vércukor értékeket. Normalizálják a vérnyomást és a vér lipid szintet. Antioxidáns hatással bírnak.

A poliszacharidok közül a béta-glükán támogatja az immunrendszer működését. Serkenti a makrofágok, illetve az immunrendszer más sejtjeinek aktivitását. A béta-glükán csökkenti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását, ezáltal képes hatékonyan csökkenteni a vér koleszterin szintjét.

Különös figyelmet érdemel a hericenon, és erinacin. Ezek a kis molekulasúlyú fehérjék képesek áthatolni a vér-agy gáton (blood-brain barrier, BBB), ahol fokozzák az idegsejt növekedési faktor (Nerve Growth Factor- NGF) termelést.

Az NGF rendkívül fontos az agy működése szempontjából;

 • serkenti a friss őssejtek speciális agysejtekké történő differenciálódását,
 • támogatja az agysejtek növekedését, egészséges működését, túlélését és hosszú élettartamát,
 • fenntartja és szervezi az agysejteket és neuronokat az egész idegrendszerben,
 • szabályozza az agyi plaszticitással és memóriával kapcsolatos biológiai tevékenységeket.

Mivel az NGF hiánya az Alzheimer-kórt befolyásoló tényezőnek tekinthető, az NGF-et az agyi degenerációk lehetséges gyógymódjaként azonosítják. Az NGF azonban egy nagy molekulasúlyú fehérje, tehát nem tud átjutni a vér-agy gáton. Ezért a tudomány arra összpontosított, hogyan lehet növelni a szervezet saját NGF termelését.

Úgy tűnik, hogy az Oroszlánsörény gomba hatóanyagai megfelelnek az elvárásnak – mind az aktív hericenon és az erinacin áthatol a vér-agy gáton. Egyes kutatók különösen az erinacinről feltételezik, hogy számításba vehető a degeneratív idegrendszeri rendellenességek esetén; Alzheimer-kór és a perifériás idegek sorvadásánál.

A hericenon és az erinacin javítja a mentális képességeket, és a kognitív funkciókat; az észlelést, a megismerést, a memóriát, diákoknál a figyelem összpontosítását, és a tanulást, enyhíti a menopauza, és a depresszió tüneteit, valamint jótékonyan lassítja az időskori dementia (elbutulás) kialakulását.

Az adenozin megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti mindazon kórképek előfordulásának esélyét, amelyekben a vérrögképződés szerepet játszik (trombózis, embólia, infarktus, valamint stroke).

Az adenozin trifoszfát (ATP) a sejt energia szállítója, a sejt anyagcseréhez biztosítja a szükséges energiát. Az ATP-molekula a táplálékból származó energia legfőbb raktározója, illetve szolgáltatója az életfolyamatok számára.

A DXN Oroszlánsörény gomba készítménye:

Fehérjében és aminosavakban gazdag, szinte az összes fontos aminosavat tartalmazza. Emellett, poliszacharidokat, adenozint, hericenont, erinacint, valamint ásványi anyagokat, nyomelemeket, és vitaminokat tartalmaz. A gombából készült DXN Lion’s Mane tabletta segít az idegrendszer karban tartásában, megfelelő működésének fenntartásában.

Összeállította: Dr. Fodor András Attila, a korábban Ferihegyi Repülőtér Állategészségügyi Határállomás vezetője, jelenleg független szakértő.

Figyelem!

A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.

Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre utaló állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend kiegészítő, termék, vagy hatóanyag reklámjának.

Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az étrend kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.

Betegség esetén forduljon orvoshoz!

A DXN termékeinek minősége teljesen megbízható, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, fogyasztásuk biztonságos.