A Pecsétviaszgomba – Ganoderma lucidum

A gyógynövények királya

A pecsétviaszgomba – Ganoderma lucidum Ázsiában már időszámításunk előtt ismert volt. Kínai neve Lingzhi, japán neve Reishi. Nevét az egészség, az élet, és az örök fiatalság ókori istennőjéről kapta. Nem véletlenül. Korabeli feljegyzések szerint rendszeres fogyasztása elősegíti a fiatalság, az egészség és az életerő megőrzését. Főleg a hagyományos kínai orvoslásban (TCM = Traditional Chinese Medicine) használták már 4000 évvel ezelőtt, mint a halhatatlanság gombáját. Használata sokáig az uralkodók kiváltsága volt.

A Ganoderma lucidum Ázsiában, a páradús trópusi erdőkben vadon terem. Korábban a szabadon termett gombát összegyűjtötték, és szárítva megőrölték. Az így nyert Ganoderma változó minőségű, és tisztasága is hagy kívánnivalót maga után.

*A továbbiakban Ganoderma névvel illetjük a pecsétviasz gombából készült termékeket. Ha magát a gombát említjük, akkor a latin nevek írásmódját alkalmazzuk, dőlten szedjük.

A DXN Ganoderma ültetvénye

A DXN Ganoderma gomba ültetvénye egy 70 hektáros területen található biofarm. Ez a legnagyobb ültetvény Malajziában, és megfelel a MS ISO 14001:2004 szabványnak, melyet a Lloyd’s Minőségbiztosítótól 2000-ben kapott oklevél tanúsít. 2007-ben Malajzia Mezőgazdasági Minisztériuma akkreditálta a DXN Lingzhi ültetvényt a Malajziai Biotervbe, tanúsítva, hogy megfelel az MS1529:2001 szabványnak és az Okleveles Bioültetvényekkel szemben támasztott követelményeknek.

A DXN Ganodermája más, mint a piacon kínált többi Ganoderma. A DXN nem más termelőktől felvásárolt, vagy szabadon termett gombával dolgozik, hanem maga termeszti a Ganodermát a fent említett biofarmon. A Malajziában élő több mint 200 féle Ganoderma fajta közül Dr Lim, a DXN alapítója és elnöke, valamint tudós munkatársai kiválasztották azt a hatot, amelyek az emberi szervezet számára a leghatékonyabb bioaktív összetevőket tartalmazzák. Majd a 6 kiválasztott fajtából is kiválogatták a legjobb példányokat és azokat zárt, függesztett technológiával termesztették tovább. A 23 évi szelekció eredménye, hogy a DXN Ganodermája ilyen nagyon hatékony.

Ganoderma gomba, Pecsétviaszgomba, Lingzhi. Reishi

A Ganoderma lucidum képes bármilyen természetes, vagy mesterséges tápközegen megélni. A természetben előforduló Ganoderma akár korhadt fatörzseken is megtalálható. Az iparszerű termesztéshez a DXN tápközegként rizs pelyvát és fűrészport használ. A tápközeget hőkezeléssel sterilizálják, azaz a csíramentesítéshez sem rovarölő szereket, sem egyéb kémiai anyagot nem használnak. A beoltás után a termesztés felfüggesztett módszerrel történik, hogy a termőzsákok a talajjal ne érintkezhessenek, így a szennyeződés esélye kizárt.

A DXN Ganoderma ültetvényén biztosítják a mindenkori termesztési fázisnak megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat, a tiszta és ideális vizet, 7.0-7.9 pH fenntartásával, valamint a friss tiszta levegőt (a farm távol esik minden településtől és forgalomtól).

A DXN “One Dragon” koncepciója

A DXN-nél az egész folyamat – a termesztéstől, a feldolgozáson át a forgalmazásig – a DXN kezében van, szigorú minőségellenőrzés mellett. Ez biztosítja a Ganoderma és a többi termék tisztaságát, kiváló, és állandó minőségét.

A DXN a termesztett gombát és a többi saját termesztésű alapanyagot saját gyáraiban, maga dolgozza fel. A DXN Ganoderma gombát feldolgozó gyárában a legkorszerűbb berendezésekkel és saját fejlesztésű technológiával, szigorú minőség ellenőrzés mellett dolgoznak. Ez az első Ganoderma feldolgozógyár Malajziában ami megkapta a Lloyd’s Minőségbiztosítótól az MS ISO 9001 2000 oklevelet. A legelsők között kapta meg a Good Manufactoring Practice (Jó Gyártási Gyakorlat) oklevelet a Maláj Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Gyógyszerészeti Hivatalától.

 

A Ganoderma: étrend kiegészítő

A gombából nyert kivonat, a Ganoderma. Kínában a hivatalos gyógyszerkönyvben szerepel, Amerikában és Európában, így Magyarországon is, étrend kiegészítőként van forgalomban. Vagyis nem gyógyszer. Olyan élelmiszer, amely a hagyományos étrend kiegészítését szolgálja, és koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat valamint táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. A Ganoderma 400 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok nem közvetlenül egy-egy betegségre, vagy kórokozókra vannak hatással, hanem a méreganyagok a szervezetből való kiürülését segítik elő, és gazdag tápanyagforrásként a szervezet kiegyensúlyozott működését támogatják. Ezáltal a szervezet képes egyensúlyba kerülni, és maga leküzdeni a betegséget, illetve a kórokozókat. A méregtelenítéshez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása is.

Folyamatos fogyasztás esetén a Ganoderma biológiailag aktív összetevői lassítják az öregedést, segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését, és annak megőrzését, támogatják az immunrendszer működését, normalizálják a vérnyomást, növelik a vér oxigén felvevő képességét, és segítik a betegségből lábadozó szervezet felépülését. A daganatos betegségek esetén alkalmazott kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére a Ganoderma étrend kiegészítők adjuvánsként (kiegészítő, támogató kezelésként) alkalmazhatók.

A Ganoderma lucidum gomba fiatal és idősebb példányai részben eltérő arányban tartalmazzák az értékes, biológiailag aktív anyagokat. Ezért a DXN a 14 napos gomba micéliumából és a 90 napos gomba, spórákat is tartalmazó termőtestéből is készít Ganodermát. A két készítmény egymást kiegészíti, folyamatos, együttes alkalmazásuk ajánlott.

Dato’ Dr. Lim Siow Jin a királyról (Ganoderma) és a királynőről (Spirulina)

A Ganoderma biológiailag aktív összetevői

Poliszacharidok: A Ganoderma lucidum gomba micéliumából, termőtestéből és spóráiból több mint 100 féle poliszacharid molekulát izoláltak. Közülük különösen a glükánok azok, amelyek biológiailag is aktívak. Helyreállítják a koleszterin szintet és immunmoduláns hatásúak, azaz támogatják az immunrendszer működését. Főleg ennek köszönhetően jöhetnek szóba a daganatos betegségek esetén alkalmazott kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére adjuvánsként (kiegészítő, támogató kezelésként).

Proteinek, nukleotidok: Az adenozin megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, és megelőzi a vérrög képződést. Ezáltal csökkenti mindazon kórképek előfordulásának esélyét, amelyekben a vérrögképződés szerepet játszik (trombózis, embólia, infarktus, valamint stroke).

Az adenozin trifoszfát (ATP) építőköve. Ez a molekula a sejtben az energia szállítója, vagyis a sejten belüli anyagcseréhez biztosítja a szükséges energiát. Az ATP-molekula a táplálékból származó energia legfőbb raktározója, illetve szolgáltatója az életfolyamatok számára. Ezért a megfelelő Ganoderma bevitel jótékonyan hathat energikusságunkra.

Szerves germánium: Jelentősen növeli a vér oxigénfelvevő képességét, ezáltal optimalizálja a szervezet működését, normalizálja a vérnyomást. “Agytoniknak” is nevezik, az agy oxigénellátását is javítja. Magához köti a szervezetben felgyülemlett nehéz fémeket, majd 24 órán belül kiürül a szervezetből a megkötött nehéz fém maradványokkal együtt, ezáltal méregtelenít. A Ganoderma 800-2000 ppm germániumot tartalmaz, jóval többet, mint a ginzeng, melynek a germánium tartalma 250-300 ppm. Ennek köszönhető, hogy a Ganoderma lassítja az öregedést, valóságos életelixír.

Triterpének: Mintegy 140 féle terpenoidot azonosítottak a Ganodermában, főleg triterpéneket. A spórákban fordulnak elő, maga a termőtest kevesebb triterpént tartalmaz. A Ganoderma keserű ízéért a különböző triterpének felelősek. A Ganoderma triterpén vegyületei segítenek a magas vérnyomás értékek helyreállításában, in vitro (laboratóriumi körülmények között) antivirális hatásúnak bizonyultak. A triterpének jótékonyan hatnak a kedélyállapotunkra is.

 

Összeállította: Dr. Fodor András Attila, a korábban Ferihegyi Repülőtér Állategészségügyi Határállomás vezetője, jelenleg független szakértő – Tudományos lektor: Dr. Farkas Anikó (PhD), a növénytermesztési és kertészeti tudományok doktora, egyetemi docens – Általános lektor: Kászonné Dobra Ágnes

Figyelem!

A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.

Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre utaló állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend kiegészítő, termék, vagy hatóanyag reklámjának.

Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az étrend kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.

Betegség esetén forduljon orvoshoz!

A DXN termékeinek minősége teljesen megbízható, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, fogyasztásuk biztonságos.