NONI (Morinda citrifolia)

A Noni rövid története:

A NONI (morinda citrifolia) gyümölcse emberemlékezet óta népszerű a trópusi törzsek között az egészség megőrzése céljából.

Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni térség országaiban széles körben ismert és elismert gyümölcs, melyet táplálkozási, egészség megőrzési és gyógyászati céllal használtak. Az éretlen gyümölcs éhínség idején táplálékforrásként szolgált. Gyógyítás céljára az éretlen Noni gyümölcsöt sóval összetörték, és a keveréket mély sebekre vagy csonttörésekre helyezték. Az érett gyümölcsöt tapaszként horzsolásokra, kelésekre és sebekre használták. A gyümölcs levét rovarirtóként is alkalmazták.Hawaii-on kívül Indiában, Malajziában, a történelmi Indokínában használták.

Hazánkban a Noni levelét, termését és gyökerét önmagában és más gyógynövényekkel együtt használták fel, mégpedig hagyományos gyógynövény receptúrák összetevőjeként fertőzések, daganatos betegségek, ízületi bántalmak, asztma, cukorbetegség és magas vérnyomás kezelésére, valamint fájdalomcsillapításra.

A növény táplálékként történő fogyasztására utaló első feljegyzések is legalább 800 évesek.

A Noni főbb hatóanyagai:

 • proxeronin és xeronin (alkaloid)
 • szkopoletin
 • damnakantal
 • aszperulozid
 • különböző antrakinonok

A xeronin a Noniban található legfontosabb hatóanyag, egy alkaloid. Az alkaloidok ősidők óta a leghatékonyabb természetes eredetű (gyógy)anyagok közé tartoznak.

A xeronin tehát egy növényi alkaloida, amelynek legismertebb tulajdonságai a következők:

 • a legkülönbözőbb fehérjékkel képes összekapcsolódni saját szerkezetének változtatásával;
 • fokozza a tápanyagok felszívódását a sejtfalon;
 • javítja a sejtek közötti információáramlást;
 • sejtszinten regenerál, megjavítja azokat ezzel lehtővé teszi a szervezet normális élettani működését.

A xeronin élettani hatásai:

 • rövidebb, pihentetőbb alvás
 • energikus, jó közérzet
 • méregtelenítés
 • fájdalomcsillapító, görcsoldó hatás
 • gyulladáscsökkentés
 • ízületi panaszok enyhítése, megszüntetése
 • allergiás és légúti panaszok enyhítése
 • antibakteriális, vírus- és gombaölő hatás

Szkopoletin kevésbé ismert, ugyanakkor nagyon hatékony vegyi alkotóeleme a Noni-nak. Gyulladáscsökkentő, antihisztamin, gombaölő és antibakteriális. Szabályozza a szerotonin termelődését, mely a szervezet boldogsághormonja és segít távol tartani az idegességet, a depressziót. Értágító, mely csökkenti a vérnyomást. A melatoninhoz kapcsolódva szabályozza az alvást, az éhséget és a testhőmérsékletet.

A Nonival végzett biztonságossági vizsgálatok alapján, hosszabb időn keresztül fogyasztva is kockázatmentesek.

Hazánkban is több cég foglalkozik Noni-termékek forgalmazásával, ezért mindenképpen érdemes ügyelni arra, hogy a használni kívánt készítményt megbízható gyártótól, illetve forgalmazótól szerezzük be.

A DXN-nél a Morinzhi nevet kapta az egyre jobban ismert friss Noni gyümölcsből és szudáni hibiszkuszból (Hibiscus sabdariffa) készült gyümölcsital.

Szigorú felügyelet és minőségellenőrzés mellett készül, hogy 100%-osan tiszta és természetes legyen, és egyben a jótékony tápanyagokat is megtartsa.

A Morinzhi-ben is megtalálható szudáni hibiszkuszt salaktalanító és roboráló hatású teák alkotórészeként a szervezet salaktalanítására és légúti megbetegedéseknél a szükséges napi folyadékbevitel biztosítására, a vitamin és ásványi anyagok pótlására használják.

A szudáni hibiszkus (Hibiscus sabdariffa) Közép-Afrikában, első sorban Szudánban honos, egyéves, rövidnappalos növény, melyet Carcade (kárkádé), Roselle (rozella) néven is ismernek.

A hibiszkusz főként az elvirágzás után gyűjtött húsos csészelevelei miatt értékes növény, amiből desszertet, gyümölcslevet vagy teát készíthetünk.

Piros csészelevelei borvörösre festik a leveket, és antioxidáns, valamint antiszeptikus hatásúak. C-vitaminban gazdag, megkönnyíti az emésztést, vértisztító, vizelethajtó, vérnyomás csökkentő, azonkívül görcsoldó és nyugtató hatása is van. Nincs valódi gyümölcse, a sziromhullás után megvastagodott, a magot körül ölelő csészeleveleit nevezik gyümölcsnek.

A DXN ROSELLE JUICE egy egzotikus ízű, frissítő ital, melyet a szudáni hibiszkusz, vagy rozella csészeleveleinek kivonatából készítenek.

Ideális egészséges jégkrémek, dzsemek és zselék készítéséhez is.

Tartósítószert, cukrot, mesterséges színezéket és mesterséges aromát nem tartalmaz.

Lektorálta: Dr. Fodor András Attila, a korábban Ferihegyi Repülőtér Állategészségügyi Határállomás vezetője, jelenleg független szakértő

Figyelem!

A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.

Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre utaló állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend kiegészítő, termék, vagy hatóanyag reklámjának.

Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az étrend kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.

Betegség esetén forduljon orvoshoz!

A DXN termékeinek minősége teljesen megbízható, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, fogyasztásuk biztonságos.