Spirulina

A királynő

A Spirulina alga, tudományos nevén Spirulina platensis, vagy Arthrospira platensis, természetes körülmények között, magas karbonát tartalmú, lúgos közegben, élővizekben, tavakban, tengerben előforduló kék-zöld alga. Mikroszkópikus élőlény, mely nevével ellentétben inkább a baktériumokkal áll rokonságban. Az algákkal ellentétben nem rendelkezik körülhatárolt sejtmaggal, viszont klorofill tartalmának köszönhetően a növényekhez hasonlóan fotoszintézist végez (fény segítségével széndioxidból és vízből szőlőcukrot állít elő). Spirál alakú fonalakat alkot, erről kapta a nevét. A fonalak telepekben tömörülnek.

A mayák már a IV. századtól ismerték, és rendkívüli, magas tápláló értéke miatt fogyasztották. A XVI. században az aztékok mindennapi éleleméül szolgált. A spanyol hódítók szerint a tavakból kihalászott zöld algából készített süteményfélét két lepény közé téve, valamint szárított formában fogyasztották.

A múlt század hatvanas éveiben európai kutatók feljegyezték, hogy a Szahara déli részén élő bennszülöttek a Csád tóból gyűjtött Spirulina algát a napon megszárítják, majd főzve, vagy sütve fogyasztják.

Az élővizekben termesztett, vagy vadon termett Spirulina tisztasága, táplálóanyag tartalma nem egyenletes, hanem változó. Mivel a Spirulina jellemző tulajdonsága, hogy a vízben lévő szennyeződéseket magához köti, az élővizekből gyűjtött Spirulina fogyasztása aggályos.

*: A továbbiakban – a latin, tudományos nevek írására vonatkozó szabályoknak megfelelően – dőlten szedjük a Spirulina szót, ha magára az algára gondolunk. Spirulina – álló betű – jelzi, ha általában, a készítményekről beszélünk.

A DXN Spirulina termesztése

Magyar DXN tagok a DXN Farm Spirulina termesztő medencéinél

A DXN a laboratóriumaiban többszörösen szelektált Spirulina törzseket ellenőrzött körülmények között, tápanyagokkal dúsított, tiszta vízben, medencékben termeszti. Ezek a medencék a szabadban vannak, mivel a napfényre szükség van a jó minőségű Spirulina termesztéshez. A Spirulina alga fotoszintézist végez; a fény összegyűjtésével a magas karbonát tartalmú vízben, a széndioxidból és a vízből szőlőcukrot képes előállítani. A termesztett Spirulina algát szárítják és kíméletesen porítják. A Spirulina feldolgozása teljes körű minőség-ellenőrzés mellett, a DXN saját GMP (Good Manufacturing Practice – Helyes Gyártási Gyakorlat) minősítésű gyárában történik. Ez biztosítja a DXN Spirulina kiváló minőségét, és magas biológiailag aktív hatóanyag tartalmát.

A Spirulina tápanyag hozama oly magas, hogy nincs még egy olyan alga, vagy magasabb rendű növény, mely egységnyi területen képes a Spirulinához hasonló mennyiségű biomassza, szárazanyag, fehérje és tápanyag előállítására.

Éppen ezért egyre többet olvashatunk róla a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakirodalomban is, mint szuperélelmiszerről, a tökéletes táplálékról, a jövő élelmiszeréről. Sőt, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági – és Élelmiszertudományi Karán Mosonmagyaróváron algatörzseket tartanak fenn és szaporítanak tudományos céllal. Nemzetközi kutatások folynak különböző algákkal – Spirulinával is -, mint a növénytermesztésben alkalmazható tápanyagokkal.

 

A Spirulina: étrend kiegészítő

A Spirulina olyan élelmiszer, amely a hagyományos étrend kiegészítését szolgálja, és koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat, valamint táplálkozási, illetve élettani hatással rendelkező anyagokat. A Spirulina 2-300 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok nem közvetlenül egy-egy betegségre, vagy kórokozókra vannak hatással, hanem elősegítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből, másrész gazdag tápanyagforrásként a szervezet kiegyensúlyozott működését támogatják. Ezáltal a szervezet képes egyensúlyba kerülni, és ezt az állapotot fenntartani. A vese kiválasztó, méregtelenítő tevékenységének biztosítása érdekében a Spirulina fogyasztással párhuzamosan megfelelő mennyiségű víz bevitele is szükséges.

1 g Spirulina tápláló anyag tartalma 1 kg zöldségének felel meg, ráadásul lágy, vékony sejtfala miatt, könnyebben emészthető, mint a zöldségek. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek előszeretettel „superfood”, azaz „szuper élelmiszer” jelzővel illetik. Közismert, hogy a Spirulina a NASA űrhajósainak étrendjében is szerepel. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, gyermekek és felnőttek számára is biztonságos, tápláló élelmiszerként javasolja a Spirulina fogyasztását. A Spirulina bőséges tápanyagforrás, esszenciális aminosavakban gazdag. Ezért fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, elősegíti az egészséges testsúly kialakulását.

Dato’ Dr. Lim Siow Jin a királyról (Ganoderma) és a királynőről (Spirulina)

A Spirulina biológiailag aktív hatóanyagai

A Spirulina az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz; vitaminokat, ásványi anyagokat, és mikroelemeket, antioxidánsokat, valamint fehérjéket és aminosavakat. Köztük esszenciális aminosavakat is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért azokat a táplálékkal szükséges felvenni. Említésre méltó a Spirulina igen magas, 50 százalékos fehérjetartalma (szárított állapotban majdnem 60 százalék), valamint omega 3 és omega 6 zsírsav-, valamint klorofill tartalma.

A Spirulina biológiailag aktív hatóanyagai:

  • 18 féle aminosav, benne valamennyi esszenciális aminosav,
  • vitaminok; B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, béta-karotin.
  • ásványi anyagok;
  • mikroelemek;
  • pigmentek; fikocianin, klorofill,
  • nagy molekulasúlyú poliszacharidok,
  • szulfolipidek,
  • zsírsavak; omega 3, és omega 6

A Spirulina biológiailag aktív összetevői fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a méregtelenítésben, a vérnyomás szabályozásában, a vérképzésben, és az anyagforgalomban.

A poliszacharidok, a fikocianin és a béta-karotin támogatják az immunrendszer működését. Fokozódik a csontvelő aktivitása, megnő a makrofágok és a T-limfociták száma, aktívabban és nagyobb számban pusztítják el a kórokozókat. A vörösvértestek száma is emelkedik, ez segíti a sejtek oxigénhez jutását, és természetes működését. A fikocianin gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatású.

A klorofill méregtelenítő hatású, segíti a sejtek regenerálódását, lassítja az öregedést. Az omega 3 csökkenti a káros koleszterin szintet. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezzel megelőzi a vérrögképződést. Ezáltal csökkenti mindazon kórképek előfordulásának esélyét, amelyekben a vérrögképződés szerepet játszik (trombózis, embólia, infarktus, valamint stroke).

A Spirulina aktív hatóanyagai együttesen kedvezően befolyásolják a leromlott, rossz fizikai állapotban lévő szervezet regenerációját, valamint a szervezet kiegyensúlyozott működését, a jó közérzet fenntartását.

 

Van-e ellenjavallata?

A Spirulinát a természeti népek évszázadok óta élelmiszerként fogyasztják. A fogyasztásából eredő mellékhatást, vagy egészségre káros tüneteket nem figyeltek meg. Ez egybevág az Egészségügyi Világszervezet, a WHO véleményével, mely szerint fogyasztása minden korosztály számára ajánlott.

A Spirulina és a Ganoderma kombinációja

A Ganodermában 400 féle, a Spirulinában 2-300 féle, a kettőben együtt 6-700 féle bioaktív tápanyag van. A Spirulina és a Ganoderma biológiailag aktív anyagai kiegészítik egymást. A Ganodermában és a Spirulinában eltérő poliszacharidok fordulnak elő, valamennyi hatékonyan támogatja az immunrendszert. A Ganoderma alacsonyabb fehérjetartalmát, és omega 3 zsírsav hiányát, a Spirulina magas fehérje-, és aminosav koncentrációja, valamint omega 3 zsírsav tartalma harmonikusan kiegészíti. A kettő együttes fogyasztása a szükséges tápanyagok széles spektrumát biztosítja az emberi szervezet számára.

„Ha a Ganoderma a király, a Spirulina a királynő.” (Dato’ Dr. Lim Siow Jin)

Összeállította: Dr. Fodor András Attila, a korábban Ferihegyi Repülőtér Állategészségügyi Határállomás vezetője, jelenleg független szakértő – Tudományos lektor: Dr. Farkas Anikó (PhD), a növénytermesztési és kertészeti tudományok doktora, egyetemi docens – Általános lektor: Kászonné Dobra Ágnes

Figyelem!

A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.

Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre utaló állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend kiegészítő, termék, vagy hatóanyag reklámjának.

Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az étrend kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.

Betegség esetén forduljon orvoshoz!

A DXN termékeinek minősége teljesen megbízható, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, fogyasztásuk biztonságos.